Vaco stuurt nieuwe infoborden banden oppompen

(Foto: Shutterstock)

Vaco heeft alle bandenservice-bedrijven nieuwe instructieborden over het veilig en vakkundig oppompen van personen- en bestelwagenbanden, bedrijfswagen- en landbouwbanden gestuurd. De leden ontvangen één of beide borden, afhankelijk van de in de betrokken vestiging uitgevoerde activiteiten. 

‘Voortschrijdend inzicht en helaas ook enkele ernstige ongevallen vormden aanleiding om de inhoud van deze instructieborden aan te passen’, laat Vaco weten. De instructieborden vormen een onderdeel van de updates van de verschillende Praktijkrichtlijnen over het veilig en vakkundig monteren en oppompen van de verschillende soorten banden. Die praktijkrichtlijnen zijn goedgekeurd door zowel Vaco als de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. Ook de Arbeidsinspectie heeft de richtlijnen positief beoordeeld. 

De Arbowet stelt de werkgever verantwoordelijk voor goede voorlichting en instructie aan de medewerkers. Mede daarom adviseert Vaco de instructieborden op een goed zichtbare plek in de werkplaats op te hangen. ‘Hiermee stimuleert u niet alleen veilig en gezond werken maar ook vaktechniek. Oude instructieborden kunt u weggooien’, aldus Vaco.

Grotere risico’s

Gezien de aanzienlijk grotere arborisico’s bij het monteren en oppompen van grotere banden (b.v. bedrijfswagen- en landbouwbanden) verplicht de Arbeidsinspectie bedrijven die zich hiermee bezighouden om dit instructiebord in de buurt van de bandenkooi op te hangen. Vaco adviseert het instructiebord niet aan de bandenkooi zelf op te hangen omdat het dan mogelijk bij een klapband een ongecontroleerde beweging zal maken en weg kan schieten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Bandenportaal