Pirelli: Cybertyre luidt ‘nieuw bandentijdperk’ in

(Foto: Pirelli)

Pirelli presenteerde tijdens het Goodwood Festival of Speed in Engeland zijn eerste autoband die gebruikmaakt van een nieuwe ‘cyberband’-technologie. De banden zijn als eerste gemonteerd onder Pagani’s Utopia, zo meldt Pirelli in een persbericht. 

Het bandenbedrijf stelt dat het een ‘nieuw bandentijdperk’ inluidt met het gebruik van deze nieuwe bandentechnologie. De bandentypes P Zero Corsa, P Zero Trofeo RS en P Zero Winter, zijn namelijk voorzien van speciale sensoren. Deze zijn via Bluetooth verbonden met de elektronische regeleenheid van de auto, die de rijdynamieksystemen regelt.

Volgens Pirelli stelt het systeem voor het eerst banden in staat om te communiceren met de voertuigstabiliteitscontrolesystemen, waaronder ABS, ESP en tractiecontrole. De door de sensoren verstrekte informatie wordt gebruikt om betere prestaties en veiligheid te bieden.

Natuurlijk rubber

De cyberband-technologie maakt gebruik van natuurlijk rubber. Pirelli is van plan om voor 2026 alleen nog maar natuurlijk rubber te gebruiken in de verwerking van zijn banden. Zo kondigde de fabrikant tijdens het evenement ook aan dat al het natuurlijke rubber dat in Pirelli’s Europese fabrieken wordt gebruikt tegen 2026 gecertificeerd zal zijn door de Forest Stewardship Council (FSC). Het FSC-certificaat houdt in dat het materiaal afkomstig is van plantages die ‘zo worden beheerd dat de biologische diversiteit behouden blijft en de mensen die in de regio wonen en werken daarvan profiteren’.

Pirelli kondigde ook een samenwerking aan met Jaguar Land Rover, waarbij zij in de toekomst FSC-gecertificeerde banden leveren voor het volledige voertuiggamma van de autofabrikant.

Auteur: Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.