Oud-Pirelli baas vergroot zijn belang in Italiaans bandenbedrijf

(Foto: Shutterstock)

Marco Tronchetti Provera, oud-topman van Pirelli, voert zijn belang in de Italiaanse bandenfabrikant op van 14 tot 20 procent. Dat meldt de Financial Times.

De transactie past in het langdurige conflict tussen Tronchetti Provera en de Italiaanse staat aan de ene kant en de andere grootaandeelhouder, het Chinese chemische concern Sinochem, aan de andere kant.

Sinochem heeft 37 procent van de aandelen in handen en wilde op grond daarvan vorig jaar een nieuwe Chinese topman benoemen. Daar stak de Italiaanse overheid een stokje voor. Volgens Rome is Pirelli met zijn grote kennis van bandentechnologie een onderneming van groot nationaal belang. De regering nam daarom het unieke besluit om in te grijpen in de besluitvorming rond Pirelli.

Vertrouweling

In plaats van de Chinese kandidaat werd Andrea Casalundi, een vertrouweling van Tronchetti Provera, als ceo aangesteld. Sinochem heeft tot nu toe nog niet laten weten wat het verder met het belang in de Italiaanse onderneming gaat doen.

Tronchetti Provera is op zijn 75e nog altijd de machtige man achter Pirelli, momenteel in een rol als ‘executive vice-chairman.’

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Bandenportaal