Bouw grote verwerkingsfabriek van oude autobanden in Delfzijl begonnen

(Foto: Shutterstock)
De bouw van een grote ververwerkingsfabriek van oude autobanden in het Groningse Delfzijl is vorige week begonnen, zo meldden Groningse nieuwsbronnen. Het Britse Circtec wil in Delfzijl miljoenen autobanden recyclen. Zo tekende de bandenrecylaar onlangs een miljoenencontract met British Petroleum (BP).

De de bouw van de fabriek stond al jaren in de planning. Nu de kogel door de kerk is de bedoeling dat in de fabriek afgedankte autobanden met behulp van extreme verhitting omgezet worden in hernieuwbare chemicaliën. Ook kunnen biobrandstoffen voor de scheepvaart worden geproduceerd.

Volgens Circtec wordt de fabriek in Delfzijl de grootste fabriek in de wereld waar afgedankte banden een nieuw leven krijgen.

Besparing

Volgens Circtec kan met behulp van de techniek per jaar 180 duizend ton aan oude autobanden gerecycled worden. Naar eigen zeggen is dat zes procent van de totale hoeveelheid afgedankte banden in Europa. In Delfzijl komen er 28 reactoren te staan waarin versnipperde banden worden verwerkt.
De oude autobanden worden via het water de haven van Delfzijl ingevoerd. De nieuwe fabriek moet 230 duizend ton CO2 per jaar besparen. Dat is zo’n 5 procent van van de totale uitstoot van de chemische sector in Nederland.  De bouw van de nieuwe fabriek kost ruim 200 miljoen euro.
Circtec heeft op het moment fabrieken in Polen en Duitsland. In die fabrieken heeft het bedrijf zijn testen uitgevoerd. Die fabrieken zijn een stuk kleiner dat de fabriek die in Delfzijl komt te staan.
(Foto: Circtec)
Onderwerpen: ,

Auteur: Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.