ADAC verrast over kwaliteit vierseizoenbanden

(Foto: Shutterstock)

´Er gebeurt wat op de markt voor vierseizoenenbanden´, zo stelt de Duitse automobilistenbond ADAC. De hogere vraag van klanten leidt tot meer aanbod en ook tot meer kwaliteit van de banden, stelt de bond. Voor ´t eerst gaf de Duitse automobilistenbond een vierseizoenenband het predikaat ‘goed’ mee.

Dat meldt ADAC in een lang bericht over zijn testen van dit soort banden. Vierseizoenenbanden werden lange tijd gezien als schraal compromis tussen zomer- en winterbanden. De reden is duidelijk: zomer- en winterbanden hebben een tegengesteld en op het seizoen afgestemd profiel dat hen positief onderscheidt. Dat een band voor beide seizoenen perfect kan zijn, is zo goed als onmogelijk. Maar de ontwikkelingen bij vierseizoenenbanden zijn toch verrassend, denkt de Duitse organisatie.

Eerste plaats

ADAC testte 16 banden onder zomerse en winterse omstandigheden, inclusief een nat wegdek. Daarbij ging het om banden met een snelheidsindex V (240 km/uur) en een belastingindex 94 (670 kg). Die waarden komen overeen met de typische eisen voor veel moderne personenauto’s en SUV’s. Als winnaar kwam de Vector 4Seasons Gen-e van Goodyear uit de bus met als eerste met een ‘goed’ notering. Die band is principieel goed vervaardigd en vertoont bij geen enkel testgebied duidelijke zwakten. ‘Perfect is hij echter nog niet, bij rijden op natte en winterse wegen zet hij goede prestaties neer maar op een droog wegdek komen er bij zomerse temperaturen wel zwakkere punten tevoorschijn,’ tekent ADAC aan. De organisatie schat het bereik van deze Goodyear-banden op 67.000 kilometer.

Tweede plaats

Op de tweede plaats staat de Pirelli Cinturato All Season SF2, hoewel die slechts een bereik van 33.000 kilometer haalt. ´Voor mensen die minder rijden, is dit echter zeker een goede band.´ Daarna zijn er nog vier banden die in de algemene waardering een 2 voor de komma halen: de Hankook Kinergy 4S², de Michelin CrossClimate 2, de Kumho Solus 4S HA32+ en de Vredestein Quatrac.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Bandenportaal