RecyBEM-inzamelaars zamelen in tweede kwartaal van 2022 ruim 2,44 miljoen gebruikte autobanden in [Partnerbijdrage]
RecyBEM publiceert de inzamelcijfers van het tweede kwartaal van 2022. RecyBEM kijkt terug op een kwartaal waarin het inzamelaantal weliswaar hoger was ten opzichte van het tweede kwartaal in 2021, maar slechts in geringe mate. Er zijn in Nederland in het tweede kwartaal van 2022 2,44 miljoen gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt ingezameld, een groei van 2,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit de inzamelcijfers van RecyBEM. In de voorgaande vier jaren werden in het tweede kwartaal ruimschoots meer banden âoud voor nieuwâ vervangen dan in het eerste kwartaal van datzelfde jaar. Dat verschil is nu ook veel kleiner. In het tweede kwartaal was de inzameling nog geen twee procent meer ten opzichte van het eerste kwartaal toen er 2,4 miljoen afgedankte banden opgehaald zijn bij de 10.000 garages, bandenbedrijven en gemeenten die in Nederland deelnemen aan het RecyBEM-systeem. Dat komt overeen met het Europese beeld zoals door de ETRMA is gepubliceerd voor de verkoop van nieuwe banden in Europa
De inzameling van de autobanden onder de RecyBEM-regeling in het tweede kwartaal van 2022 betekent ook een enorme besparing van grondstoffen en CO2-uitstoot:
- – 9.497 ton rubber
- – 1.758 ton staal
- – 49 ton textiel
- – 20.776 ton CO2
- * RecyBEM berekent de ecologische besparing met Ecotest.Â
Het inzamelaantal van autobanden uit de vervangingsmarkt in het tweede kwartaal van 2022 groeit in geringe mate ten opzichte van Q2 vorig jaar. (Zie afbeelding).
âUitgangspunt voor RecyBEM als uitvoeringsorganisatie van het Besluit beheer autobanden, blijft dat we voor iedere verkochte autoband in Nederland een gebruikte band inzamelen en zo duurzaam mogelijk hergebruiken en herverwerken,â zegt Joost Kester, directeur van RecyBEM. âWe willen samen met de branche en de overheid voorkomen dat er zwerfafval van gebruikte banden ontstaat. Daarom is ons doel om 100 procent marktdekking met â1 x oud voor 1 x nieuwâ realiseren. Ook in het tweede kwartaal realiseren we weer iets meer dan die 100 procent. De stijgende kosten voor energie en grondstoffen kunnen de industrie onder druk zetten. Als de vraag naar banden als gevolg van economische stagnatie zal afnemen, zal ook het inzamelaantal afnemen. Bij iedere marktplaatsing van een band, zamelen we namelijk een gebruikte band die daarbij vrijkomt kosteloos in.â Before printing I think about the environment
Ieder kwartaal publiceert RecyBEM het aantal ingezamelde autobanden uit de vervangingsmarkt in voorgaande kwartaal in vergelijking met hetzelfde kwartaal in een aantal jaren daarvoor.
Over het inzamelingssysteem
RecyBEM levert een positieve bijdrage aan de circulariteit van autobanden. Voor iedere autoband (nieuw of gebruikt) die voor de eerste keer op de Nederlandse markt gebracht wordt, zamelen gecertificeerde bandeninzamelaars onder regie van RecyBEM gebruikte autobanden in volgens het principe éénmaal oud voor éénmaal nieuw. De gebruikte banden worden nuttig toegepast en krijgen een zo hoogwaardig mogelijke bestemming. Het RecyBEM-systeem voorkomt dat oude banden rondslingeren in het milieu. Ook hoeven er minder primaire grondstoffen onttrokken te worden aan de natuur en wordt de uitstoot van COâ vermeden. RecyBEM is een initiatief van de bandenleveranciers, die in 2004 RecyBEM oprichtten om invulling te geven aan de verantwoordelijkheden uit het Besluit beheer autobanden.