Milieu

Autobanden grootste bron van microplastics in Nederland

(Foto: Shutterstock)

Uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, blijkt dat de meeste microplastics in Nederland afkomstig zijn van slijtage van autobanden. Maar liefst 80 procent van deze deeltjes komt in de bodem terecht. 

Microplastics, kleine chemische deeltjes van minder dan 5 millimeter, zijn lastig afbreekbaar en vormen een groeiend milieuprobleem.

Hoewel de gezondheidsrisico’s van microplastics nog worden onderzocht, is de negatieve impact op het milieu al duidelijk, stelt het RIVM. Deze deeltjes breken nauwelijks af en worden steeds kleiner, soms tot slechts enkele nanometers. Volgens het RIVM is er meer onderzoek nodig naar maatregelen om uitstoot te verminderen. Het ontwikkelen van autobanden die minder slijten kan hierbij helpen, evenals het rijden met goed opgepompte banden.

Op korte termijn is het meest voor de hand liggende advies van de RIVM: minder plastic gebruiken. In sommige gevallen is echter het gebruik van plastic minder schadelijk of belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld papier of katoen.

Het RIVM zal op basis van dit onderzoek verdere oplossingen onderzoeken die door de politiek kunnen worden ingezet om de uitstoot van microplastics terug te dringen.

Onderwerpen:

Auteur: Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.