Herkomstregels

EC vraagt uitstel aan voor Europese wetgeving inkoop banden

(Foto: Shutterstock)

De invoering van nieuwe Europese regels voor de inkoop van banden wordt naar verwachting uitgesteld tot 2026. Dat meldt Bovag.

Bedrijven zouden volgens de oorspronkelijke planning vanaf 1 januari 2025 verplicht zijn om de herkomst van losse banden vast te leggen. Voor het mkb zou dit een half jaar later gelden. De Europese Commissie heeft uitstel aangevraagd om bedrijven meer tijd te geven om de wet te implementeren, maar het verzoek moet nog officieel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de EU-landen.

De regels vallen onder de Regulation on Deforestation-free products (EUDR), die sinds mei 2023 van kracht is en gericht is op het tegengaan van ontbossing. Deze verordening geldt onder andere voor rubberproducten zoals auto-, truck-, fiets- en motorbanden, maar niet voor de inkoop van complete voertuigen.

Onderwerpen:

Auteur: Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.