Frankrijk

Michelin staakt bandenproductie in een aantal Franse fabrieken

(Foto: Shutterstock)

In Frankrijk zijn een aantal fabrieken van bandenfabrikant Michelin voor enkele weken stilgelegd, zo melden meerdere Franse media, waaronder Le Monde en La Parisien.

De tijdelijke productiestop geldt volgens Le Monde voor speciale banden, bijvoorbeeld voor landbouwvoertuigen. De sites van Troyes en Puy-en-Velay liggen voor ongeveer drie weken stil. De productie van banden voor gewone auto’s lag in de voorbije maanden lager, aldus het medium.

Michelin staakt de productie omdat de wereldwijde vraag naar banden is gedaald, aldus Le Parisien. “We moeten onze productie aan de omstandigheden aanpassen”, zo stelt ceo van Michelin Florent Menegaux in een reactie aan deze krant. Menegaux spreekt van ‘een vertraging van de wereldwijde economie, met name bij auto’s waar de verkopen van fabrikanten met 20 tot 25 procent zijn gedaald.’ ‘’We zoeken samen met de sociale partners en de werknemers naar oplossingen,’’ voegt hij er aan toe. “Maar men moet het onderscheid maken tussen conjunctureel en structureel. We sluiten nooit een site wegens conjuncturele omstandigheden.”

Vakbonden

De Franse vakbonden stellen op hun beurt dat Michelin inmiddels heeft ingegrepen in bijna alle Franse fabrieken.  In vijf fabrieken wordt nog maar op de helft van de capaciteit gedraaid. In de hoofdvestiging in Clermont-Ferrand staat de bandenproductie ook deels stil. ‘’Dat is een verontrustend teken, want tijdelijke productiestops in die fabriek komen maar hoogst zelden voor,’’ aldus een woordvoerder van de vakcentrale CGT. Volgens die organisatie draait alleen een fabriek in Bourges waar vliegtuigbanden worden gemaakt gewoon door.

In het recente halfjaarverslag meldde Michelin dat zijn omzet met 3,1 procent is gedaald naar 13,5 miljard euro. De operationele winstmarge groeide echter van 12,1 naar 13,2 procent.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Bandenportaal