Duurzaamheid

Nokian neemt Roemeense CO2-vrije bandenfabriek in gebruik

(Foto: Shutterstock)

Nokian Tyres heeft zijn nieuwe fabriek voor personenautobanden in het Roemeense Oradea officieel in gebruik genomen. Dat is de eerste bandenfabriek ter wereld die geen fossiele brandstoffen verbruikt en dus zero CO2-emissies heeft, meldt de Finse fabrikant in een persbericht.

´´Deze fabriek verstrekt onze capaciteiten om onze klanten in Centraal-Europa en daarbuiten te bedienen en ondersteunt onze geplande groei naar 2 miljard euro omzet. Met onze zero CO2-emissie bandenfabriek staan we klaar om de industrie te leiden en nieuwe standaarden te zetten voor duurzame bandenfabricage´´, aldus Jukka Moisio die tot 1 januari ceo is van Nokian.

Een deel van de verbruikte elektriciteit is afkomstig van aangebrachte zonnepanelen. De stroom die nodig is bij de bandenproductie is afkomstig van elektrische boilers die draaien op schone energie. Het hele productieproces is verder zo energie-efficient als mogelijk opgezet.

Nokian ontvangt voor het project 99.5 miljoen euro steun van de Roemeense overheid. De totale investeringen komen op rond de 650 miljoen euro. De fabriek heeft een capaciteit van 6 miljoen banden per jaar en biedt werk aan zo´n 500 mensen. Het complex omvat een opslag- en distributiecentrum en kantoren. De banden zijn met name bestemd voor klanten in Centraal-Europa, één van de redenen waarom Nokian na een uitgebreide selectie voor meer dan 40 locaties uiteindelijk voor Roemenië heeft gekozen.

Onderwerpen:

Auteur: Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.