ETRMA

Europese bandenmarkt toont enig herstel

(Foto: Shutterstock)

In Europa zijn in de eerste helft van dit jaar 108,85 miljoen vervangingsbanden voor personenauto’s verkocht. Dat is 2 procent meer dan in dezelfde periode in 2023. Dat herstel is grotendeels te danken aan vierseizoenenbanden waarvan er 17 procent meer werden verkocht. Aan winterbanden werden er 8 procent meer verkocht terwijl de verkopen van zomerbanden juist met 4 procent daalden.

Dat meldt de European Tyre & Rubber Manufacturers’ Association. Secretaris-generaal Adam McCarthy: ‘’Na een negatieve trend in heel 2023 met een daling van 8 procent voor consumentenbanden en 17 procent bij banden voor vrachtauto’s is de ontwikkeling van de volumes in de eerste helft van 2024 verbeterd bij consumentenbanden, voornamelijk dankzij het vierseizoenen-segment.’’

Bij banden voor vrachtauto’s en banden bleef het sentiment echter negatief, aldus McCarthy. In dit segment daalden de verkopen weer met 5 procent naar ruim 5,3 miljoen stuks.  Aan vervangingsbanden voor motoren en scooters werden er 6,027 miljoen verkocht, nagenoeg even veel als in H1 van 2023, terwijl de verkopen van landbouwbanden met 402.000 stuks 3 procent hoger uitkwamen.

McCartney sluit af: ”Het tweede kwartaal was beter dan het eerste, ondanks dat de inflatoire en geopolitieke achtergrond leidde tot daling van de vraag en een vermindering van de voorraden.’’

Onderwerpen:

Auteur: Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.