Illegale banden

‘Duitse politie stuit op 25.000 illegaal opgeslagen banden’

(Foto: Shutterstock)

Duitse politie ontdekte in het voorlaatste weekend van juli op een bedrijventerrein in Porta Westfalica (tussen Bielefeld en Hannover) zo’n 25.000 illegaal opgeslagen banden. Dat heeft de regionale Duitse krant Mindener Tageblatt gemeld. Volgens het medium was er een ‘grote operatie’ om de banden zo snel mogelijk weg te halen ‘vanwege brandgevaar’.

Op foto’s van de Duitse TV- en radio-omroep WDR is te zien hoe de banden zich opstapelen van twee tot drie meter hoog. Het voormalige transportterrein is groot genoeg om naar schatting 10 tot 15 vrachtwagens te parkeren, zo meldt het medium.

Volgens een gemeentelijke handhavingsbureau zijn de banden in de zeven weken voor de ontdekking opgeslagen. Op het terrein lagen zowel auto- als vrachtwagenbanden.

Verhuurder verantwoordelijk

De verhuurder van het terrein wordt verantwoordelijk gesteld voor de banden, omdat de huurder, en veroorzaker, zich uit de voeten heeft gemaakt. “Iedereen, of het nu handelaren of automobilisten zijn, die hun banden goedkoop aan niet-gecertificeerde verwerkers afgeven, draagt bij aan zulke incidenten”, vertelt Christina Guth van de Initiative der zertifizierten Altreifenentsorger ZARE, een Duits initiatief voor gecertificeerd bandenrecyclage, aan de krant.

Zo moesten de eigenaren van het terrein de banden voor 2 augustus verwijderen. Na die dag ontfermde de Duitse gemeente zich over de banden, op kosten van de eigenaren.

Volgens het handhavingsbureau zijn de plannen van de eigenaren om de banden te versnipperen en naar Afrika te verschepen.

Onderwerpen:

Auteur: Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.