‘Sterke groei verkoop winterbanden op vervangingsmarkt’

banden montage
(Foto: Shutterstock)

Op de Europese markt voor vervangingsbanden voor personenauto’s doen vooral winterbanden het de laatste maanden goed, zo constateert de ETRMA. In het eerste kwartaal is de afzet in dit segment 26 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. Vierseizoenenbanden laten een toename zien van 18 procent terwijl aan de andere kant de verkopen van zomerbanden met 4 procent zijn gedaald.

De Europese markt is voor vervangingsbanden voor personenauto’s met ruim 56,24 miljoen stuks 3 procent hoger uitgekomen dan in het eerste kwartaal van 2023. Daarmee is de groei die al in het voorafgaande kwartaal is ingezet doorgegaan, met name bij winterbanden, vertelt secretaris-generaal Adam McCarthy van de European Tire and Rubber Manufacturers´ Association ETRMA in een persbericht.

McCarthy is echter toch somber gestemd. “De algemene inflatoire omgeving blijft drukken op alle banden productielijnen.” Hij wijst er op dat bij personenautobanden de afzet nog altijd 2 procent onder het niveau van 2019, het laatste pre-covid jaar, ligt. Bovendien is op de markt voor banden voor vrachtwagens en bussen in het eerste kwartaal sprake van een daling met 8 procent terwijl de markt voor landbouwbanden een krimp met 1 procent laat zien.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Bandenportaal