Alphabet onderzoekt uitstoot microplastics door autobanden

(Foto: Alphabet)

Leasemaatschappij Alphabet start samen met PostNL en The Tyre Collective een onderzoek naar hoeveel microplastics door bandenslijtage vrijkomen en in het milieu terechtkomen. Dat meldt Alphabet in een persbericht.

The Tyre Company is een cleantech startup uit Londen en is opgericht in 2020. Het bedrijf heeft een apparaat ontworpen waarmee microplastics afkomstig van bandenslijtage tijdens het rijden worden opgevangen.

PostNL heeft voor het onderzoek twee bestelbussen uitgerust met een unit van de startup. Deze wekt elektrostatische energie op en trekt band- en wegdeeltjes aan die vrijkomen door wrijving met de weg. Volgens Alphabet kan het ingezamelde materiaal op grote schaal gebruikt worden in gerecyclede producten.

Circulariteit

“Het afvangen van milieubelastende stoffen geldt niet alleen voor bestelwagens. Een elektrische auto mag dan zo goed als geen CO2 uitstoten, de batterij maakt deze auto veel zwaarder waardoor er van de banden bij wrijving met het wegdek veel meer microplastics vrijkomen. Alphabet (onderdeel van BMW FS, red.) zet volop in op elektrische voertuigen, en dan moet je je ogen niet sluiten voor nieuwe milieuproblemen die hierbij ontstaan”, zegt Miranda Dirriwachter, sustainabilty program manager BMW Financial Services:

Autobanden behoren met 35 procent tot de grootste bronnen van microplastics die in het milieu terechtkomen, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Tot 70 procent van dit probleem is volgens TNO oplosbaar ‘mits overheid, bedrijfsleven en consument tijdig maatregelen nemen om wetgeving tot stand te brengen, innovatieve materialen en verbeterde recyclingtechnologie te ontwikkelen en de consumptie van plastics te verminderen.’

Auteur: Redactie Bandenportaal