Tijgermug irriteert bandenbranche: ‘Zo’n eitje zie je niet met het blote oog’
De tijgermug rukt op in Nederland en komt steeds vaker voor bij bandenbedrijven. Volgens brancheorganisatie Vaco doen buurlanden niet genoeg om de mug tegen te gaan, waardoor het probleem moeilijk te bestrijden is.
Bandenbedrijven proberen de verspreiding van de mug in ons land zo veel mogelijk te remmen, stelt Jochim Geldens, financial director bij bandenbedrijf Kargro. Hij doet zijn best om de verspreiding van het beestje tegen te gaan. “We hebben CO2-vallen staan waar we die beestjes mee lokken”, vertelt hij. “Dit jaar hebben wij er rond de tien gevangen. Iets meer dan vorig jaar.”
Ondanks dat er tien muggen gevangen zijn, heeft Geldens en zijn werknemers nog nooit een levende tijgermug gezien. Het is volgens hem ook moeilijk om zowel de mug als de eitjes, die in geïmporteerd banden zitten, te zien. “De tijgermug vindt niet per se de banden fijn maar wel een plasje water waar die zijn eitjes in kan leggen. Als de stofzuiger de banden droogt blijven de eitjes vaak zitten. Daarna wordt de band gekeurd en kan het eitje alsnog uitkomen als de band nat wordt. Maar zo’n eitje zie je niet met het blote oog.”
De Kargro Groep importeert banden uit West-Europa, en levert daarna aan grotere bedrijven. Volgens hem komt de dreiging van de Aziatische mug vooral uit West-Europa. “Wij gebruiken veel gebruikte banden die we een nieuw leven geven via onze eigen vernieuwingsbedrijven. Het nadeel is dus dat de tijgermug soms meereist. Het is jammer dat het beestje niet overal in Europa bestreden wordt.”
‘EU moeilijk te overtuigen’
Het gevoel dat Europa te weinig doet tegen de bestrijding van de tijgermug wordt gedeeld door Arie Verhoef, woordvoerder van de Vaco. “Het is heel vervelend dat de omliggende landen in Europa niets doen tegen de tijgermug. Daarmee lopen onze leden risico.” Volgens Verhoef heeft de Vaco afspraken gemaakt om het risico van de tijgermug te beperken. “Alle banden die uit risicogebieden komen krijgen een sticker en moeten droog opgeslagen worden.”
“Als de rest van de EU niet overtuigd kan worden, is het probleem niet oplosbaar”
Volgens Verhoef heeft de Nederlandse overheid ‘hard’ gewerkt aan het bestrijden van de tijgermug. “Maar als de rest van de EU niet overtuigd kan worden, is het probleem niet goed op te lossen.”
Verhoef volgt de politiek op de ontwikkelingen van de tijgermug. “Een minister heeft ooit tegen de voorzitter in de Tweede Kamer gezegd: zolang we de komst van de mug tegen kunnen houden doen we dat. Liever preventie dan dat mensen in het ziekenhuis komen.”
Wordt er niet warm of koud van
Ondanks dat de tijgermug een risico met zich meedraagt om knokkelkoorts te verspreiden, maakt Geldens zich niet heel druk om de mug. “Die mug brengt die ziekte niet zomaar over. Dan heb je eerst iemand nodig die knokkelkoorts heeft. Ik word er niet warm of koud van, omdat de kans dat de mug een ziekte bij zich draagt verwaarloosbaar is.”
“Het onderwerp gaat verder dan de bandenbranche”
Hij gelooft ook dat de tijgermug niet alleen een probleem van de bandenbranche is. “Dit jaar hebben we er rond de 10 gevangen. Iets meer dan vorig jaar. Maar als je dat afzet tegen de 1.200 muggen die in totaal in Nederland gevonden zijn, waarvan enkele tientallen in de bandenbranche, dan gaat het onderwerp exotische muggen verder dan de bandenbranche”, aldus Geldens.