Zembla: rubbergranulaat mogelijk nog gevaarlijker

zemblaEr zitten mogelijk meer gevaarlijke stoffen in de rubbergranulaatkorrels die gebruikt worden op kunstgrasvelden dan tot nu toe werd gedacht. Hierover ging het tv-programma Zembla gisterenavond.

Zebravisjes
Wetenschappers aan de Vrije Universiteit hebben zebravisjes en hun embryo’s blootgesteld aan water waarin rubbergranulaatkorrels hebben gelegen. Volgens Zembla stierven de embryo’s binnen vijf dagen en de visjes vertoonden gedragsverandering. Er zouden meer stoffen vrijkomen uit het granulaat dan alleen de pak’s waarover het de afgelopen maanden steeds ging. ‘Welke stoffen dat zijn moet nog worden onderzocht, maar volgens de onderzoekers staat vast dat de embryo’s in hun onderzoek niet zijn overleden door blootstelling aan de pak’s of metalen’, zo meldt de NOS.

Nieuw onderzoek
Volgens Jacob de Boer, onderzoeksleider en hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de VU zijn de resultaten van de zebravisstudie een indicator voor mogelijke gezondheidseffecten bij mensen, maar is er meer onderzoek nodig om daar conclusies aan te verbinden. Het RIVM zegt het onderzoek serieus te nemen, maar ziet geen aanleiding om nieuw onderzoek te doen.

Auteur: court-jan

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.